Могеріні сподівається, що Албанія невдовзі вступить до ЄС

Середа, 18 квітня 2018, 15:59

Високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні сподівається, що Албанія незабаром зможе приєднатися до Європейського союзу.

Про це голова європейської дипломатії заявила під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою, йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Це, напевно, країна, яка трансформувалася найбільше в Європі за останні десятиліття... Існує не лише тверда рішучість народу Албанії вступити в Європейський Союз, але й також інтерес Європейського Союзу у вступі Албанії, коли ми будемо готові до цього. І я сподіваюся, це буде скоро", - заявила Могеріні.

За її словами, на західних Балканах політика розширення Європейського Союзу повертається до "ДНК Європейського інтеграційного проекту, який полягає в примиренні і мирі".

При цьому вона зазначила, що Албанії необхідно зосередитися на поглибленні реформ, щоб пришвидшити процес.

"Албанія готова розпочати переговори, розширюючи і поглиблюючи ті реформи, які провела. І це "розширення і поглиблення" - це ключ до роботи, що у нас попереду", - підкреслила вона.

Як відомо, напередодні Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія.

Для цього країни повинні визнати пріоритетними реформи в основних сферах верховенства права, прав людини, демократичних інститутів та реформи державного управління, а також щодо економічного розвитку та конкурентоспроможності всіх областей, де все ще зберігаються структурні недоліки.

6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: