Фонд Сороса розмірковує над закриттям відділення в Угорщині через Орбана

П'ятниця, 20 квітня 2018, 18:18

Фонд американського фінансиста угорського походження Джорджа Сороса звинуватив керівну партію Угорщини "Фідеш" у спробах придушити громадські організації, і оголосив, що може закрити своє відділення в країні.

Про це передає Reuters.

У фонді зазначили, що будуть вирішувати питання про те, чи покинути країну після того, як парламент схвалить законопроект "Стоп Сорос", який в разі прийняття, ускладнить життя громадських організацій, фінансованих фондами Сороса.

Прем'єр-міністр Віктор Орбан, чий проект закону викликав судовий позов з боку Європейського Союзу, дав зрозуміти, що буде радий закриттю фонду, заявивши, що він сприяє масовій імміграції проти волі угорського народу.

Критики прем'єр-міністра, який отримав впевнену перемогу на виборах у квітні, кажуть, що відхід Фундації Відкритого Суспільства Сороса стане переломним моментом у сповзанні країни до авторитарного режиму, оскільки влада розправляється з незалежними центрами і активістами.

Представник Фундації Відкритого Суспільства зазначив, що організація наразі зважує варіанти.

"Уряд взяв на себе зобов'язання прийняти законопроект про "зупинку Сороса". Це буде символічний крок, зроблений для придушення громадських організацій", - сказав він.

При цьому він зазначив, що фонд може переїхати до Берліна.

Як підкреслив представник фонду Сороса, закон вплине на цілий ряд неурядових організацій, а не лише на його власну.

Як відомо, Орбан, який перебуває при владі з 2010 року, в останні місяці загострив свою націоналістичну риторику та особливо критикує американського мільярдера Джорджа Сороса.

Перед парламентськими виборами у квітні Орбан заявив, що в Угорщині нараховується близько 2000 проплачених людей, які під час виборчої кампанії працюють на те, щоб повалити уряд і встановити новий "промігрантський кабінет, прийнятний для Джорджа Сороса".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.