Китай починає випробування першого самостійно збудованого авіаносця

Вівторок, 24 квітня 2018, 13:28

Китай розпочинає морські випробування свого першого авіаносця, повністю збудованого власними силами.

Про це повідомляє The Times.

До кінця цього тижня кілька районів в затоці Бохайвань на південь від узбережжя Китаю були закриті для "військових місій". Ці райони розташовані поруч з верфями, на яких будується авіаносець.

Судно довжиною 315 метрів, відоме як Тип 001A, є символом морських амбіцій Китаю, який сподівається ввести його в експлуатацію наступного року або навіть до кінця поточного року.

 

На даний момент на озброєнні китайських ВМС знаходиться лише один авіаносець - "Ляонін". Цей корабель був добудований в КНР на базі колишнього радянського важкого авіаносного крейсера "Варяг", який був викуплений в України в кінці 1990-х років і увійшов до складу китайського флоту у 2013 році.

Новий авіаносець коштуватиме близько $4,5 млрд. і буде оснащений новітньою системою радарів та матиме коротшу палубу для зльоту літаків у порівнянні з "Ляоніном".

Втім експерти відзначають, що можливості корабля менші у порівнянні із сучасними аналогами. Наприклад, американський авіаносець USS Gerald R Ford, введений в експлуатацію минулого року, на 18 метрів довший і може вмістити 75 літаків, у порівнянні з максимумом 48 літаків на китайському судні. Британський авіаносець "Queen Elizabeth" може вмістити 70 літаків.

Вважається, що в даний момент Китай також будує другий авіаносець, проте про нього майже немає інформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.