На виборах у Гренландії перемогли партії, які підтримують незалежність від Данії

фото
Середа, 25 квітня 2018, 10:41

Соціал-демократична партія Гренландії (Siumut) залишається найбільшою партією країни, отримавши на парламентських виборах у вівторок 27,2% голосів виборців.

Про це повідомляє Politiken.

Лідер партії Кім Кільсен продовжить працювати на посаді прем'єр-міністра протягом наступних чотирьох років. Слід зазначити, що партія набрала на 7,1% голосів менше у порівнянні з виборами 2014 року. Партія Siumut домінує в політиці Гренландії з 1979 року.

 
Лідер соціал-демократів Кім Кільсен

Провідна опозиційна партія Ataqatigiit, якій соцопитування передрікали перемогу, посіла тільки друге місце з 25,5% голосів. Третьою стала "Демократичні партія" - 19,5% голосів виборців. Всі ці партії підтримують курс на повну незалежність від Данії.

Серед семи партій, які брали участь у виборах, проти незалежності виступає тільки нещодавно створена "Партія співпраці", яка на виборах здобула 4,1% голосів.

Гренландія отримала автономію в рамках Данії в 1979 році, у 2009 році острів отримав самоуправління. Копенгаген зберігає контроль лише над зовнішньою політикою та обороною Гренландії.

Здебільшого вкритий льодом острів з населенням 55 тисяч осіб щороку отримує від данського уряду майже 500 мільйонів євро субсидій.

І хоча конституція Данії визнає право острова на самовизначення, якщо Гренландія стане незалежною державою, вона втратить субсидії, які становлять 60% річного бюджету острова.

Тому головним питанням для партій, які виступають за незалежність Гренландії, є терміни відокремлення та як це зробити без зубожіння острова. Незалежна Гренландія може стати найбіднішою поряд з Сан-Марино країною Європи за розміром ВНП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: