Нові автономери Придністров’я будуть без прапорів, їх видаватиме Молдова разом із сепаратистами

Середа, 25 квітня 2018, 10:59

Кишинів і Тирасполь затвердили механізм реєстрації придністровських автомобілів, який дозволить їм виїжджати за кордон.

Деталі погодженого напередодні механізму та нейтральних придністровських номерів розкриває молдовське видання NewsMaker.

Механізм передбачає видачу автовласникам з Придністров’я нейтральних номерів, які не міститимуть жодної символіки або додаткових позначень: тільки три букви і три цифри на білому тлі.

Пункти реєстрації і видачі номерів будуть розташовані в Тирасполі і Рибниці. Їх відкриють за підтримки Місії ОБСЄ в Молдові, і там будуть працювати представники обох сторін.

У Кишиневі це вважають досягненням: раніше Тирасполь опирався роботі молдовських чиновників на території регіону.

Заяви на реєстрацію можна буде подати румунською або російською мовою. Зробити це може будь-який постійний житель Придністров'я незалежно від громадянства. Роздільні бази даних авто будуть розташовані і в Кишиневі, і в Тирасполі.

Ті автовласники з Придністров’я, які не виїжджають за кордон, можуть не отримувати нейтральні номери. Але за придністровським номерами можна буде пересуватися тільки територією Молдови. Паралельне використання двох типів номерів на одному автомобілі не допускається.

Погоджений сторонами механізм почне діяти з 1 вересня. У разі виявлення систематичних порушень кожна зі сторін має право його призупинити.

Угода щодо автомобільних номерів – не перша, реалізована сторонами з початку року. Раніше Кишинів і Тирасполь регламентували використання моста біля сіл Гура Бикулуй і Бичок, почали апостилізацію в Молдові придністровських дипломів про освіту, забезпечили функціонування шкіл з навчанням на основі латинської графіки в Придністров'ї.

Напередодні було підписано угоди про відновлення доступу фермерів до земель в Дубоссарському районі.

В ОБСЄ наголосили, що досягнуті результати дозволяють спецпредставникові італійського головування ОБСЄ Франко Фраттіні скликати чергову зустріч в форматі "5 + 2". Імовірно вона пройде в кінці травня в Римі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.