В ПАРЄ не знайшли голосів, щоб покарати корупціонерів та "друзів Алієва"

Четвер, 26 квітня 2018, 11:50

Комітет ПАРЄ з питань правил та процедур (регламентний комітет) розпочав розгляд питання про санкції проти тих депутатів, які згадані у доповіді про корупцію в Асамблеї.

Перше засідання відбулося в середу пізно ввечері, заявила в четвер доповідачка Петра де Суттер, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

Вона не уточнила зміст ухвалених рішень, зауваживши, що слухання продовжаться на засіданні регламентного комітету в травні.

Водночас джерела "Європейської правди" розповіли, що засідання комітету завершилося провалом – наразі не вдалося домовитися про покарання жодного з ключових підозрюваних.

Справи кількох головних фігурантів з числа діючих членів ПАРЄ – Педро Аграмунта, Жорді Шукли та голови групи ЄНП Чезара Преди – комітет не розглядав. Їх планують заслухати в травні. Депутати спробували ухвалити рішення щодо покарання азербайджанського депутата-посередника Самеда Сеїдова, але не знайшли згоди щодо того, як краще діяти.

Гроші, секс, ікра та 17 депутатів: що відомо про масштабну схему підкупу в ПАРЄ

Комітет повністю виправдав тих депутатів, які відмовлялися давати свідчення слідчій групі, в тому числі одіозного проросійського депутата Тіні Кокса (Нідерланди). Джерела свідчать, що щодо них була найгарячіша дискусія, але більшість членів комітету вирішила їх не карати.

Єдиним, кого комітет спромігся покарати, став австрієць Штефан Шеннах: депутати вирішили, що він припустився "незначного порушення". Цікаво, що Шеннах був також єдиним із фігурантів доповіді, хто напевно не брав хабарі в Азербайджану. Навпаки – він, на думку слідчої групи, був занадто критичним щодо порушень азербайджанською владою демократичних принципів. Австрійця покарали за те, що він передав проект своєї доповіді про Азербайджан представникам критичної до Баку неурядової організації, щоби отримати їхні коментарі щодо даного документа.

Варто зауважити, що така співпраця з неурядовими організаціями є доволі звичними для ПАРЄ, їх практикує більшість парламентарів і депутатів за це не карали.

Зауважимо, що комітет розглядав лише питання про індивідуальні санкції щодо депутатів. Дебати про загальну реакцію Асамблеї на корупційний скандал наразі тривають, "Європейська правда" повідомлятиме про ухвалені рішення у тематичному розділі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.