Кім Чен Ин пообіцяв закрити ядерний полігон Північної Кореї у травні

Неділя, 29 квітня 2018, 10:20

Лідер Північної Кореї Ким Чен Ин пообіцяв, що полігон для проведення ядерних випробувань у його країні буде закрито вже у травні.

Про це повідомив представник президента Південної Кореї Мун Чже Іна за підсумками історичних переговорів глави держави з північнокорейським лідером 27 квітня, передає AP.

Глава КНДР пообіцяв, що допустить до спостереження за закриттям полігону південнокорейських та американських журналістів. Він також розповів лідерові Південної Кореї, що два тунелі ядерного полігону досі у доброму стані, і спростував інформацію про те, що об’єкт зазнав серйозних ушкоджень і більше не придатний до використання.

"Як тільки ми почнемо говорити, Сполучені Штати зрозуміють, що я не людина, яка хоче запускати ядерну зброю в Південну Корею, Тихий океан або США", - процитував Ина представник президента Південної Кореї.

Лідер Північної Кореї також пояснив своє бачення денуклеаризації країни.

"Якщо ми збережемо часті зустрічі і будуватимемо  довіру з США, отримаємо обіцянку про припинення війни і договір про ненапад, то чому ми повинні жити в труднощах, зберігаючи нашу ядерну зброю?" - сказав Ин.

Нагадаємо, лідер КНДР і президент Південної Кореї провели історичну зустріч у південній частині демілітаризованої зони, що розділяє дві країни.

Вони зустрілися у прикордонному пункті Пханмунджом. Кім Чен Ин став першим північнокорейським лідером, який ступив на землю Південної Кореї.

Лідери двох країн домовилися нарешті закінчити війну, яка формально тривала майже 70 років, та досягнути повної денуклеаризації Корейського півострова.

Очікується, що наступною історичною зустріччю стане зустріч Дональда Трампа і Кім Чен Ина. Її проведення відбудеться в травні або червні.

Пхеньян оголосив про вихід з пакту, який забороняє поширення ядерної зброї, у 2003 році. США наполягають, що Північна Корея повинна зробити перші кроки щодо ядерного роззброєння.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.