Сутички у Секторі Газа: ЄС закликає сторони не допустити ще більшу кількість жертв

Понеділок, 14 травня 2018, 18:08

Європейський Союз у зв’язку з ситуацією на адміністративному кордоні Сектора Газа закликає всі сторони до стриманості.

Про це йдеться у заяві  високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні.

"Сьогодні під час масових протестів біля огорожі в Газі десятки палестинців, включаючи дітей, були вбиті та сотні отримали поранення від ізраїльських військових. Ми очікуємо, що всі діятимуть з максимальною стриманістю, щоб уникнути подальших втрат" - йдеться у заяві.

Могеріні підкреслила, що Ізраїль має поважати право на мирні протести і принцип пропорційності у застосуванні сили. В свою чергу ХАМАС і організатори протестів повинні забезпечити їх ненасильницький характер.

"Європейський Союз має чітку, консолідовану позицію щодо Єрусалиму, що було підтверджено багатьма висновками Ради ЄС. ЄС буде продовжувати поважати міжнародний консенсус щодо Єрусалиму, викладений, зокрема, в Резолюції 478 Ради Безпеки ООН, в тому числі щодо місця розташування дипломатичних представництв до рішення про остаточний статус Єрусалиму" - йдеться у заяві.

Нагадаємо, у Єрусалимі 14 травня офіційно відкрили посольство США,  яке за рішенням президента Сполучених Штатів було перенесене з Тель-Авіва.

Тим часом на адміністративному кордоні Сектора Газа не вщухають сутички через протести проти відкриття посольства США у Єрусалимі. У протестах беруть участь до 40 тисяч людей.

За останніми даними, в ході сутичок загинули вже більше 40 палестинців, понад 1600 людей отримали поранення, 772 з них – вогнепальні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: