"Північний потік-2" негативно вплине на ЄС та Україну – заступник глави МЗС Польщі

Вівторок, 15 травня 2018, 15:04

Проект газопроводу "Північний потік-2" є поганою угодою як для Європейського Союзу, так і для України, і його необхідно зупинити.

Про це пише державний секретар з європейських справ у МЗС Польщі Конрад Шиманський у колонці для видання Politico.

"ЄС має зосередитись на тому, наскільки бажаний цей проект, але останні дебати все більше зосередженні на розміщенні суперечливого трубопроводу, що йде від Росії до Німеччини по дну Балтійського моря", - пише Шиманський.

Він зазначає, що в даний час обговорення зосереджено на долі існуючого українського транзиту газу після 2019 року, коли закінчиться термін дії поточної транзитної угоди з Росією, а "Північний потік -2" планує почати роботу.

"Але ми не повинні дозволити дебатам щодо "Північного потоку-2" перейти до простого переговорного процесу щодо певного рівня транзиту, що дозволило б ЄС прийняти цей проект. Як тільки "Північний потік-2" буде відкритий, і "Газпром" матиме технічні можливості обслуговувати своїх західноєвропейських клієнтів без української системи транспортування, будь-яка угода буде ґрунтуватися виключно на добрій волі Росії, що навряд чи є гарантією незалежності", - зазначає Шиманський.

Він наголосив, що підтримка незалежності України та сприяння її реформам має вирішальне значення для стабільності Європи. І підтримка українського транзитного маршруту після 2019 року безумовно є першочерговим завданням цієї мети.

"Якщо Росія зможе відключити постачання до України без припинення транзиту до Західної Європи, геополітична ситуація в Києві стане набагато більш вразливою. Навіть якщо трубопровід, очевидно, принесе користь Німеччині та Росії в короткостроковій перспективі, Європа в підсумку програє, а остаточним переможцем стане Росією", - написав Шиманський.

Нагадаємо, польське Управління захисту конкуренції та споживачів висунуло звинувачення "Газпрому" і ще п’яти компаніям через фінансування газогону "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.