США висунули КНДР ультиматум щодо вивезення ядерної зброї — ЗМІ

Четвер, 17 травня 2018, 15:32
Сполучені Штати вимагають, щоб Північна Корея протягом півроку вивезла за межі країни принаймні частину наявних у неї ядерних боєголовок, радіоактивних матеріалів і міжконтинентальних балістичних ракет.

Про це заявив державний секретар США Майк Помпео під час переговорів із лідером КНДР Кім Чен Ином, передає Reuters з посиланням на японське видання Asahi.

Помпео також сказав, що Вашингтон може виключити Пхеньян із переліку держав-спонсорів тероризму, якщо КНДР вивезе ці ядерні об'єкти.

За даними ЗМІ, якщо у рамках саміту на найвищому рівні 12 червня КНДР погодиться на повне ядерне роззброєння, то США готові гарантувати безпеку режиму Кіма.

Ці гарантії, як очікується, будуть згадані у спільній заяві лідерів двох держав.

Північна Корея заявила, що може скасувати саміт з президентом США Дональдом Трампом, якщо американська сторона односторонньо наполягатиме на відмові Пхеньяна від ядерної зброї.

КНДР також скасувала переговори на високому рівні із Південною Кореєю через проведення спільних військових навчань Сеула й Вашингтона.

Нагадаємо, Північна Корея запланувала закриття свого ядерного полігону у проміжку між 23 і 25 травня. Трамп анонсував зустріч з північнокорейським лідером Кім Чен Ином 12 червня у Сінгапурі.

Пхеньян оголосив про вихід з пакту, який забороняє поширення ядерної зброї, у 2003 році. Після цього країна стикнулася з низкою міжнародних санкцій.

США пропонують КНДР економічну допомогу в обмін на відмову від ядерної зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.