Македонія бачить вирішення суперечки з Грецією щодо назви у червні

Четвер, 17 травня 2018, 16:01

Скоп'є і Афіни можуть дійти згоди щодо нової назви Республіки Македонія до саміту Євросоюзу в червні.

Про це заявив македонський прем'єр-міністр Зоран Заєв, передає Reuters.

Заєв зустрівся з його грецьким колегою Алексісом Ціпрасом на полях саміту ЄС-Західні Балкани в Софії.

"Ми обговорили одне (конкретне) рішення суперечки про назву, яке було б прийнятне для обох сторін, але ми повинні провести подальші обговорення у наших країнах", - сказав Заєв.

Греція хоче, щоб нова назва Македонії була "erga omnes" - тобто використовувалася як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Прем'єр-міністр Македонії назвав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардар Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія. Але поки проблема назви не буде вирішена, Греція навряд чи схвалить переговори про приєднання Македонії. Афіни також блокують просування Скоп'є на шляху до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.