Партія прем'єра Чехії та соціал-демократи готують коаліційну угоду до кінця тижня

Середа, 2 травня 2018, 11:14

Чеська правляча партія ANO та Соціал-демократична партія (ČSSD) можуть узгодити текст коаліційної угоди до кінця тижня.

Про це заявив заступник голови партії ANO Ярослав Фальтинек, повідомляє Novinky.

"Ми повинні до кінця цього тижня узгодити коаліційну угоду з урахуванням вимог ČSSD", - сказав Фальтинек після зустрічі Національного комітету та Бюро партії.

Він додав, що керівництво його партії прийняло до уваги умови соціал-демократів та погодилося продовжувати подальші переговори. Однак Фальтинек не став називати конкретні вимоги.

Прем’єр Андрій Бабіш перед початком засідання Бюро, зазначив, що із соціал-демократами вже були узгоджені програмні пріоритети та вирішені вимоги, подані на минулому тижні.

Однак відомо, що ANO відмовилася включити в коаліційну угоду пункт, згідно з яким Бабіш, який перебуває під загрозою звинувачення в шахрайстві, подає у відставку у разі його засудження.

Соціал-демократи також вимагають від ANO припинити співпрацю на національному рівні з комуністами та євроскептичною партією "Свобода та пряма демократія".

Партія Бабіша ANO виграла вибори у жовтні, але досі не отримала достатньої підтримки у голосуванні парламенту за довіру до його уряду. Попередні переговори з соціал-демократами, які очолювали попередній чеський уряд, провалилися через неспроможність домовитись щодо міністерських портфелів.

Низка політичних партій відмовилися вступати в коаліційні переговори з ANO через звинувачення Бабіша у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами. Він усі звинувачення заперечує.

І комуністи, і праворадикали є досить проблематичними союзниками, оскільки комуністи хочуть, щоб Чехія вийшла з НАТО, а SPD закликала країну вийти з ЄС, наполягаючи на референдумі, подібному Brexit-голосування.

.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.