У Чехії соціал-демократи поставили вимогу відставки прем'єра Бабіша

Середа, 25 квітня 2018, 12:27

Чеська соціал-демократична партія (ČSSD) відмовляється формувати коаліцію і уряд з нинішнім виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Андреєм Бабішем.

Про це заявив голова Сенату Чехії Мілан Штех, передає Idnes.cz.

"Голова уряду Андрей Бабіш, який повинен бути основним представником виконавчої влади, постійно спростовує свої судові переслідування, кажучи, що це замовлення", - сказав Штех.

За його словами, Бабіш робить все для того, щоб влада не викликала довіри в ČSSD, яка повернулася до переговорів з рухом ANO Бабіша. Партії намагаються домовитися щодо міністерських крісел.

У випадку провалу переговорів ANO доведеться формувати уряд з комуністами KSCM або праворадикалами SPD.

Партія Бабіша ANO виграла вибори у жовтні, але досі не отримала достатньої підтримки у голосуванні парламенту за довіру до його уряду. Попередні переговори з соціал-демократами, які очолювали попередній чеський уряд, провалилися через неспроможність домовитись щодо міністерських портфелів.

Низка політичних партій відмовилися вступати в коаліційні переговори з ANO через звинувачення Бабіша у шахрайстві з коштами ЄС та співпраці з комуністичними спецслужбами. Він усі звинувачення заперечує.

І комуністи, і праворадикали є досить проблематичними союзниками, оскільки комуністи хочуть, щоб Чехія вийшла з НАТО, а SPD закликала країну вийти з ЄС, наполягаючи на референдумі, подібному Brexit-голосування.

Раніше Бабіш заявив, що президент Мілош Земан дав йому час до червня, аби домовитися про створення коаліції та уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.