Прем'єр Греції: уточнення перед назвою "Македонія" було б великою перемогою

П'ятниця, 25 травня 2018, 14:00

Перейменування Республіки Македонія з географічним уточненням перед назвою "Македонія" було б великою перемогою для Греції.

Про це заявив грецький прем'єр Алексіс Ципрас, передає Ekathimerini.

"Протягом понад 70 років наші північні сусіди мали державне утворення в рамках колишньої югославської Федерації, так і в рамках незалежної держави, названої "Македонія". Вони використали ім'я, за відсутності будь-якого уточнення, яке посилається на літературу Древньої Греції і вагому культурну спадщина грецької Македонії. Це те, що ми намагаємося повернути. Це нелегко", - сказав Ціпрас.

"Забезпечення уточнення перед назвою "Македонія", таким чином, було б великою перемогою", - додав він.

Також глава грецького уряду зазначив, що у переговорах з македонською стороною деякі "кроки були зроблені, і ми рухаємося вперед на захист національної позиції".

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв очікує, що рішення буде знайдено до червня перед самітом лідерів ЄС. Македонія повинна вирішити суперечку, щоб мати можливість почати переговори про вступ до Євросоюзу.

Утім, македонські, як і грецькі, опозиційні партії відкинули останню пропозицію Заєва щодо перейменування держави в "Республіка Ілінденьска Македонія".

Греція хоче, щоб нова назва Македонії була "erga omnes" - тобто використовувалася як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Прем'єр-міністр Македонії раніше називав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія. Але поки проблема назви не буде вирішена, Греція навряд чи схвалить переговори про приєднання Македонії. Афіни також блокують просування Скоп'є на шляху до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.