Македонська опозиція відкинула новий варіант назви держави

Понеділок, 21 травня 2018, 14:21

Македонські опозиційні партії відкинули пропозицію прем'єр-міністра Зорана Заєва щодо перейменування держави з "Республіка Македонія" в "Республіка Ілінденьска Македонія".

Про це пише DW.

Заєв і його грецький колега Алексіс Ципрас 17 травня обговорили назву, яка була б прийнятною для обох сторін, і очікує, що рішення буде знайдено до червня перед самітом лідерів ЄС. Македонія повинна вирішити суперечку, щоб мати можливість почати переговори про вступ до Євросоюзу. Утім, Ципрас після переговорів також не здобув підтримки у парламенті.

Суперечка щодо назви триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції.

Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Новий варіант назви має історичне підґрунтя і посилається на Ілінденське повстання в місті Крушево проти Османської імперії в 1902 році. Назване воно так, оскільки почалося в Іллін день – 2 серпня. Зараз це головне державне свято Македонії – День республіки.

Крім Афін, Софія вважає, що Ілінденське повстання заклало початок болгарській незалежності, і також виступає проти такої назви.

Греція хоче, щоб нова назва Македонії була "erga omnes" - тобто використовувалася як всередині країни, так і на міжнародній арені.

Прем'єр-міністр Македонії раніше називав чотири варіанти зміни назви країни для врегулювання багаторічної суперечки з Грецією. Пропозиції є наступними: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є).

Нагадаємо, Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія. Але поки проблема назви не буде вирішена, Греція навряд чи схвалить переговори про приєднання Македонії. Афіни також блокують просування Скоп'є на шляху до НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.