Іран виставив ЄС дедлайн для заходів зі збереження ядерної угоди

П'ятниця, 25 травня 2018, 14:53

Іран хоче, щоб керівництво ЄС до кінця травня представило йому заходи, які б компенсували рішення США про вихід з ядерної угоди 2015 року.

Про це передає Reuters.

"Ми очікуємо, що економічний пакет буде наданий нам до кінця травня. Мені шкода говорити, що ми досі не побачили "план Б", який щойно почали прораховувати", - заявив високопоставлений іранський чиновник.

За його словами, Тегеран прийме рішення щодо виходу з угоди протягом тижня. Брюссель прагне захистити свої інвестиції та торгівлю нафтою з Іраном, і розглядає можливість прямих розрахунків у євро за іранську нафту з Центральним банком Ірану, в обхід фінансової системи США. Іран також вважає, що європейці повинні гарантувати, що експорт нафти не зупиниться, і що Іран буде як і раніше мати доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди, яку 2015 року уклали з Іраном США, Росія, Китай, Великобританія, Франція та Німеччина. Угода передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Трамп звинуватив Іран в підтримці тероризму та прагненні розробляти ядерну зброю. Після виходу з угоди США розширили санкції проти Ірану і обіцяють робити це надалі.

ЄС заявив, що залишається відданим ядерній угоді з Іраном і не збирається виходити з неї. ЄС хоче до 6 серпня 2018 року, коли набуде чинності перша партія американських санкцій, ввести в дію "блокуючу постанову". Вона забороняє компаніям ЄС дотримуватися екстериторіальних санкцій США, дозволяє компаніям відшкодувати збитки, завдані такими санкціями, і скасовує в ЄС будь-які рішення іноземних судів щодо санкцій. 

Крім того, Єврокомісія запустила процес, який дозволить Європейському інвестиційному банку підтримувати інвестиції ЄС в Ірані.

Президент Ірану Хасан Роухані раніше пригрозив відновити збагачення урану, якщо ядерна угода провалиться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.