ЄC дорікнув німецькому єврокомісару за ремарки щодо Італії

Вівторок, 29 травня 2018, 20:41

Високопосадовці Європейського Союзу закликали колег до обережності у висловлюваннях щодо політичної кризи в Італії після того, як німецький єврокомісар з питань бюджету та людських ресурсів Гюнтер Етінгер заявив, що італійці не повинні голосувати за партії, які перемогли на останніх виборах у країні.

Про це пише Reuters.

Прес-секретар Європейської Комісії Маргарітіс Схінас назвав висловлювання Етінгера "нерозумними" і наполягав на тому, що виконавча влада ЄС не намагається вплинути на італійські вибори.

"Майбутнє своєї країни вирішать італійці і ніхто, крім італійців. Ніхто інший", - зазначив він.

Еттінгер висловив сподівання, що ситуація на фінансових ринках стане сигналом для італійців про те, що вони "не повинні голосувати за популістів". Ринки продавали італійські активи на цьому тижні на тлі політичної нестабільності.

Президент Європейської ради Дональд Туск закликав поважати слово італійських виборців. "Ми тут, щоб служити їм, а не читати їм лекції", - заявив він.

У свою чергу лідер італійської ультраправої партії Італії "Ліга" Маттео Сальвіні навіть почав вимагати відставки Етінгера.

Нагадаємо, ультраправа "Ліга" була готова сформувати уряд з "Рухом 5 зірок", однак президент Італії Серджо Маттарелла відмовився затвердити на посаді міністра фінансів контраверсійного 81-річного євроскептика Паоло Савону, який є жорстким критиком євро.

Після цього висуванець двох популістських партій Джузеппе Конте відмовився від мандату сформувати уряд.

Маттарелла попросив колишнього представника МВФ Карло Коттареллі сформувати технократичний уряд, який приведе країну до нових виборів восени або наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: