У Чехії звільнили голову інституту військових досліджень, що тестував схожу на "Новічок" отруту

Вівторок, 15 травня 2018, 12:08

Міністр оборони Чехії Карла Шлехтова відправила у відставку Богуслава Шафаржа - директора військово-дослідного інституту Збройних сил у місті Брно, де тестувався нервово-паралітичний агент А230.

Про це повідомляється на сайті відомства.

У міністерстві зазначили, що Шафарж залишиться співробітником установи, а тимчасово очолювати НДІ буде заступник директора Йозеф Грнчиржик.

Раніше президент Чехії Мілош Земан заявив, що його країна у 2017 році виробила в невеликій кількості, випробувала та знищила нервово-паралітичну речовину під назвою A230. За його словами, A230 і речовина "Новічок", використана у британському Солсбері для отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, належать до одного типу отруйних речовин.

Після цього Міністерство закордонних справ Чехії пояснило, що отрута, використана під час атаки у Великій Британії, називається А-234, а тому це інший варіант агента, не той, який тестували у Брно.

У відомстві заявили, що кілька мілілітрів А230 були виготовлені, протестовані і ліквідовані в інституті Брно, щоб розуміти шляхи, як захищатися проти нього.

Пізніше в.о. прем'єр-міністра Чехії Андрей Бабіш заявив, що заява Земана була неправильно трактована.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: