Главу МЗС Греції звинуватили у державній зраді при переговорах щодо зміни назви Македонії

Четвер, 31 травня 2018, 20:00

Грецька Федерація македонських культурних асоціацій подала в суд на міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса і звинуватила його в державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

Про це пише Еkathimerini.

Поданий до суду міста Серрес на півночі Греції позов виражає почуття "гніву" та "зради" з приводу того, що "пан Коціас віддав наше ім'я".

Такий крок зроблений у відповідь на повідомлення про те, що найбільш імовірною назвою Македонії, яка дозволить вирішити суперечку з Грецією і розблокувати вступ країни до НАТО, є Республіка Північна Македонія. Організація виступає проти будь-якої згадки назви "Македонія" після перейменування держави.

"Ми, корінні, істинні македонці змушені вдатися до суду в пошуках захисту від історично неосвіченої і потенційно небезпечної здачі сусідній державі слов'яно-албанців", - йдеться у скарзі.

"Нам соромно, що міністр закордонних справ Греції Ніколаос Коціас, призначений для переговорів з сусідньою країною, проявив неповагу до боротьби наших предків, які наполегливо працювали, щоб зберегти "грецькість" Македонії, і поставив під загрозу мир у всьому Балканському регіоні", - зазначають позивачі.

Афіни вважають, що назва Македонії є узурпацією назви її історичної провінції, у зв'язку з цим вони блокують вступ Македонії до НАТО і переговори про її приєднання до ЄС.

Прем'єр Македонії обіцяє винести на референдум будь-яку нову назву своєї країни, яка буде узгоджена з сусідньою Грецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.