Італія ігнорує звернення України щодо справи нацгвардійця Марківа

Вівторок, 8 травня 2018, 11:32

Генеральна прокуратура України повідомила італійським колегам про готовність надати допомогу у розслідуванні справи затриманого нацгвардійця Віталія Марківа, однак жодної відповіді не отримала.

Про це в інтерв'ю "Громадському" заявив заступник генерального прокурора України Євгеній Єнін.

Марківа в Італії підозрюють в причетності до вбивства італійського журналіста у зоні бойових дій на Донбасі, разом з яким при обстрілі був убитий також і представник ЗМІ Росії, перекладач італійця Андрій Миронов.

"Це і спільний лист від генерального прокурора та голови Служби безпеки України, яка є органом слідства у розслідуванні вбивства громадянина Італії Рокеллі. Ми так само пропонували і візит на місце події, оскільки візит би дозволив зняти низку застережень, а також можливо дезавоювати ті свідчення, які наявні у італійської сторони. На сьогодні жодної відповіді попри наші неодноразові нагадування від італійської влади ми не отримували", - сказав Єнін.

За його словами, прокуратура заявляла про готовність до створення міжнародної контактної групи. В Україні цим розслідуванням займається СБУ Донецької області, і зараз розглядається можливість передачі справи до іншого підрозділу.

"Зазначене розслідування здійснюється управлінням Служби безпеки України у Донецькій області, наскільки я розумію, з метою підвищення ефективності розслідування не виключається можливість передачі зазначеного кримінального провадження до розслідування центрального апарату Служби безпеки України", - зазначив Єнін.

Заступник генпрокурора підкреслив, що попри мовчання іноземних колег українська прокуратура не має жодних сумнівів у компетентності чи неупередженості дії італійської влади і буде й далі вимагати об’єктивного встановлення істини у справі Марківа та захисту його законих прав та інтересів.

Як повідомлялося, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокелле поблизу м. Слов’янська Донецької області в травні 2014 року. 

Прокуратура міста Павії розпочала кримінальне провадження щодо обставин загибелі журналістів. Марківа тримають у в'язниці в італійському містечку Павія (Ломбардія).

Міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано заявив, що буде створено двосторонню українсько-італійську слідчу групу з розслідування справи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.