G7 готова посилити санкції проти Росії за дії проти України - комюніке

Неділя, 10 червня 2018, 09:15

Країни "Великої сімки" у разі потреби готові ввести додаткові обмежувальні заходи, щоб "збільшити ціну, яку платить Росія за свої дії" в Україні.

Про це йдеться у спільному комюніке лідерів G7, опублікованому за підсумками саміту у Канаді.

"Ми знову заявляємо про засудження незаконної анексії Криму та підтверджуємо нашу безперервну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми зберігаємо нашу готовність допомогти Україні в реалізації її амбіційної і необхідної програми реформ", - йдеться у документі.

Як зазначається, продовження санкцій "чітко пов'язане з тим, що Росія не продемонструвала повного виконання своїх зобов'язань щодо Мінських угод та поваги суверенітету України".

Ми повністю підтримуємо зусилля у рамках "нормандського формату" та ОБСЄ для вирішення конфлікту на сході Україні", - зазначається у документі.

Москву закликають "припинити дестабілізуючі дії з підриву демократичних систем та згорнути підтримку сирійського режиму".

У G7 обіцяють "продовжувати залучати РФ до вирішення регіональних криз та глобальних викликів".

"Ми й надалі підтримуватимемо громадянське суспільство Росії та розвиватимемо міжособистісні зв'язки", - йдеться у комюніке.

Президент США Дональд Трамп раніше звинуватив адміністрацію Барака Обами у тому, що це вона дозволила Росії анексувати Крим, і знову підтримав повернення Росії до G8.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп перед вильотом на саміт G7 у п'ятницю підтримав повернення Росії до клубу найбільш впливових держав світу. 

Європейські члени "Великої сімки" переконані, що це неможливо, доки не буде вирішене українське питання, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.