Прем’єр Чехії поскаржився на Словаччину в ЄСПЛ

П'ятниця, 15 червня 2018, 15:59

Прем'єр-міністр Чехії Андрeй Бабіш подав скаргу на Словаччину в Європейський суд з прав людини у зв'язку з нібито неправдивою інформацією про його співпрацю з чехословацькою комуністичною спецслужбою StB (аналог радянського КДБ).

Про це повідомляє iDnes.cz.

Інформацію виданню підтвердила прес-секретар чеського прем’єра. За її словами, глава уряду подав скаргу напередодні.

В лютому словацький суд відхилив скаргу Бабіша на те, що він співпрацював з таємною поліцією соціалістичної Чехословаччини.

Звинувачення Бабіша у змові з StB ґрунтуються на державних історичних архівах Словаччини (сам Бабіш є уродженцем цієї країни). Бабіш підтверджував, що відвідував зустрічі з працівниками StB у 1980-х роках в колишній Чехословаччині, коли він був членом Комуністичної партії і працював у зовнішній торгівлі. Прем'єр наполягає, що він обговорював тільки економічні інтереси країни.

Президент Чехії Мілош Земан у середу повторно призначив лідера руху ANO Андрея Бабіша прем'єр-міністром. Бабіш є обвинуваченим у справі про махінації з європейськими дотаціями.

Він досяг домовленості про створення коаліції з чеською Соціал-демократичною партією, представники якої в середині червня проведуть голосування з питання формування коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.