Польський суд відхилив позов Сікорського проти Качинського

Понеділок, 25 червня 2018, 10:48

Окружний суд у Варшаві вирішив, що лідер керівної партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський не має перепрошувати у колишнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського за слова про дипломатичну зраду.

Про це повідомляє портал Onet.pl.

"Позов не заслуговує на розгляд і був у цілому відхилений. У зв'язку з виконанням позивачем в період з 2007 по 2014 роки функцій глави зовнішньополітичного відомства, інформація про його міністерську компетенцію і її реалізацію або нереалізацію в конкретній політичній ситуації після Смоленської катастрофи з боку відповідача носила нейтральний характер і не порушувала норм закону чи моралі", - зачитала рішення суду суддя Анна Огінська-Лагевська.

Причиною позову Сікорського стало інтерв'ю Качинського агентству PAP і порталу Onet від 12 жовтня 2016 року. Він говорив в основному про політичну ситуацію в Польщі, але згадав і про розслідування Смоленської катастрофи. Більшість звинувачень були на адресу колишнього прем'єра, нині – голови Європейської Ради Дональда Туска, однак дісталося і Радославу Сікорському.

"Заступник посла у Москві Пьотр Марчиняк передав ноту у справі екстериторіальності місця катастрофи. А потім йому порадили відкликати ноту. Це було зроблено на прохання Радослава Сікорського, але чи безвідома Туска? Тут йдеться про дуже серйозне положення Кримінального кодексу – дипломатична зрада".

Зазначається, що звинувачення у дипломатичній зраді власної держави є одним із найтяжчих із тих, які може почути політики. Це загрожує йому втратою довіри як у Польщі, так і за кордоном. Друге нині дуже важливе для Сікорського, оскільки він викладає в США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.