Адвокат сина Авакова похизувався прийняттям заяви в ЄСПЛ

Вівторок, 5 червня 2018, 17:16

Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду заяву сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра про незаконність його затримання НАБУ.

Про це заявив адвокат Олександр Лисак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"2 червня я отримав документи про те, що ЄСПЛ прийняв справу до розгляду. Звісно, рішення ще немає, але в нас є привід для оптимізму. Адже вже цього року було два прецеденти з позитивним рішенням Європейського суду стосовно двох громадян України - Євгена Корнійчука й Анатолія Макаренка", - сказав Лисак.

Слід зазначити, що ЄСПЛ реєструє всі заяви, якщо вони складені відповідним чином. При реєстрації немає перевірок та відбору за змістом.

Адвокат розповів, що його клієнт не мав наміру переховуватися від слідства, тому причин застосовувати статтю 208 КПК не було.

"Її застосовують, коли людина намагається виїхати за кордон, або є підстави вважати, що вона може це зробити. Мій підзахисний такого наміру не мав. НАБУ запросто могло провести обшук у його квартирі, він цьому не перешкоджав. Тому ми віримо в позитивне для нас рішення ЄСПЛ", - сказав він.

ЄСПЛ цього року задовольнив позови колишнього заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука та екс-голови Митної служби Анатолія Макаренка, зобов'язавши Україну виплатити їм компенсації в розмірі 6,5 тисяч і 10 тисяч євро відповідно.

Обидва позивачі подавали до ЄСПЛ позови про незаконне затримання українськими правоохоронними органами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.