ЄС змінює виборче законодавство: малі партії не потраплять до Європарламенту

Четвер, 7 червня 2018, 17:21

Країни Євросоюзу домовилася про нові заходи щодо оновлення виборчого законодавства ЄС і встановили виборчий поріг для проходження партій у Європарламент.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Затверджений проект рішення змінює Виборчий закон 1976 року, який встановлює низку загальних правил щодо виборів до Європарламенту.

Серед низки заходів Рада пропонує встановити обов'язковий виборчий поріг на рівні від 2% до 5% для виборчих округів, які дають більше 35 місць. Це правило також застосовується до країн-членів з одним виборчим округом.

Інші зміни включають нові положення про "подвійне голосування", голосування в третіх країнах, різні методи голосування та видимість європейських політичних партій у державах-членах.

Держави-члени в майбутньому зобов'язані запровадити ефективні покарання у випадках, коли громадянин ЄС проголосує у більш ніж одній країні. Вони також повинні призначити контактних осіб для обміну даними про громадян, які бажають голосувати або виступати в якості кандидатів у державах-членах, в яких вони не є громадянами. Цей обмін інформацією потрібно буде розпочати щонайменше за шість тижнів до виборів в ЄП.

Держави-члени також мають вживати заходів для того, щоб громадяни, які проживають у третіх країнах, могли голосувати на виборах до Європарламенту. Проте, вони залишаться вільними приймати рішення щодо цього питання відповідно до свого національного законодавства.

Нові правила також визнають право держав-членів на прийняття різних форм голосування, включаючи голосування в Інтернеті, за умови дотримання певних суворих умов, а також можливості відображати назву чи логотип європейських політичних партій у бюлетені.

За даними німецької медіакомпанії Deutschlandfunk, ініціатором змін були найбільші німецькі партії Християнсько-демократичний союз, Християнсько-соціальний союз та Соціал-демократична партія Німеччини.

Одна з причин такої ініціативи - зростання побоювань, що до Європарламенту в найближчому майбутньому може проти значно більше євроскептиків та популістів.

Після того, як текст рішення буде перекладено всіма офіційними мовами, він буде переданий до Європейського парламенту, якому буде запропоновано надати свою згоду на пакет пропозицій.

Наступні вибори в Європарламент відбудуться в травні 2019 року, але нові виборчі правила наберуть чинності у 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: