Столтенберг: Грузія демонструє прогрес у зближенні з НАТО, двері для неї відкриті

Вівторок, 10 липня 2018, 14:35

Північноатлантичний альянс задоволений тим, як Грузія адаптує стандарти альянсу і підтверджує рішення про те, що одного дня ця країна вступить до НАТО.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції напередодні саміту НАТО, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Столтенберг наголосив, що прогрес Грузії не лишається непоміченим для країн-союзників.

"Я впевнений, що країни-члени Альянсу вже завтра визнають прогрес Грузії", - заявив він. "Грузія демонструє гарний прогрес", - додав генсек.

Коментуючи запитання грузинських ЗМІ про те, чому Альянс не пропонує Тбілісі перейти на наступний етап переговорів, Столтенберг нагадав, що Альянс зберігає політику відкритих дверей. "Те, що Чорногорія приєдналася до Альянсу, а Македонія, як можна очікувати, буде запрошена до Альянсу ближчим часом – означає, що двері відкриті", - заявив він.

Генсек відмовився коментувати конкретні кроки, які Грузія має пройти дорогою до членства, але нагадав, що рішення 2008 року про перспективу членства України та Грузії в НАТО лишається чинним: "Рішення про те, що одного дня Грузія приєднається до Альянсу, і зараз діє".

Прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі раніше заявив, що розраховує на вступ його країни до НАТО у 2021 році.

Як відомо, Грузія, як і Україна, отримала статус аспірантів у НАТО, що дає можливість бути запрошеними (поки це тільки можливість) до участі в розробці плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі. Однак і участь у ПДЧ не гарантує їм членства в організації.

У Грузії функціонує спільний з НАТО навчально-оцінювальний центр, діяльність якого передбачає постійну присутність військових інструкторів Альянсу, в тому числі офіцерів досить високого рангу. На території країни почастішали спільні військові навчання, які стали більш масштабними.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.