Росія програла в ЄСПЛ справу родичам вбитої журналістки Політковської

Вівторок, 17 липня 2018, 12:14

Кримінальне розслідування убивства російської журналістки Анни Політковської було неефективним, що суперечить гарантіям статті 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таку рішення прийняв Європейський суд про права людини у справі "Мазепа та інші проти Росії".

Анна Політковська була відомим російським журналістом-розслідувачем і працювала в "Новій газеті". Її застрелили 7 жовтня 2006 року в Москві в під'їзді власного будинку.

У 2008 році російські слідчі висунули обвинувачення п'ятьом підозрюваним і передали справу до суду. З різних причин судовий процес тягнувся кілька років, і тільки в 2014 році було оголошено вироки.

Скарга в ЄСПЛ була подана від імені матері Політковської та її дітей. Вони вважають, що розслідування вбивства було неефективним, оскільки воно тривало з 2006 року, але не виявило тих, хто замовляв і фінансував злочин.

Заявники вимагали 5 мільйонів рублів (близько 71 740 євро) в якості компенсації морального збитку, який буде присуджений їм спільно. Вони стверджували, що така сума була присуджена родичам Політковської під час національного розслідування, і кошти мають виплатити особи, які скоїли вбивство. Однак, на думку родичів, ці кошти ніколи не будуть виплачені через неспроможність держави виявити тих, хто скоїв злочин.

"Суд вважає, що заявники отримали моральний збиток у зв'язку з порушенням статті 2 Конвенції в її процедурній частині. Беручи до уваги конкретні обставини справи, як того вимагає стаття 41 Конвенції, Суд присуджує заявникам 20 тисяч євро в якості компенсації моральної шкоди ... Решту частину претензій заявників на справедливу компенсацію суд відхиляє", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Росія повинна виплатити зазначену суму заявникам протягом трьох місяців з дати, коли рішення стане остаточним, плюс будь-які податки, які можуть нараховуватися на цю суму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.