Майже половина шведів і данців надає перевагу скандинавському союзу, а не ЄС

П'ятниця, 27 липня 2018, 14:20

Значна частка шведів і данців воліла б бути частиною "Північного союзу" (Nordic union) між Швецією, Данією, Норвегією, Фінляндією та Ісландією, а не Європейського Союзу.

Про це свідчать результати опитування Sentio для лівої норвезької газети Klassekampen.

Близько 1000 респондентів у кожній з трьох країн запитали, якому партнерству вони віддали б перевагу: нинішня інтеграція зі Швецією і Данією в ЄС (і Норвегією в Європейській економічній зоні) або новий Північний союз зі спільною політикою у багатьох сферах.

47 відсотків опитаних шведів і 45 відсотків данців заявили, що вони виступають за скандинавський варіант, в той час як лише 32 відсотки перших і 36 відсотків останніх заявили, що вони надають перевагу ЄС (решта сказали, що вони не знають).

Опитаним у Норвегії був наданий третій варіант зважаючи на її унікальне положення серед трьох країн, які є членами ЄС.

Більше половини (52%) заявили, що будуть продовжувати підтримувати нинішній рівень партнерства країни з ЄС, в той час як 31% вибрав скандинавський союз, і тільки 10% вибрали членство в ЄС.

Незважаючи на те, що їхні країни є частиною гіпотетичної моделі скандинавського союзу, що використовується в дослідженні, фіни та ісландці не були опитані.

Як відомо, Данія, Естонія й Латвія створили штаб Північної дивізії в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.