Facebook розпізнав у тексті Декларації незалежності США мову ненависті

Середа, 4 липня 2018, 17:42

Соціальна мережа Facebook заблокувала допис, в якому цитувалася Декларація незалежності США. Автоматичний алгоритм визначив, що текст містить ознаки мови ненависті щодо індіанців.

Про це повідомляє портал Reason.

Уривок із декларації опублікувала на своїй сторінці у Facebook маленька громадська газета округу Ліберті у штаті Техас.

З 24 червня видання The Vindicator щодня публікувало уривки з декларації. Ідея полягала в заохоченні історичної грамотності серед читачів і була присвячена Дню незалежності США, який відзначають 4 липня – у день підписання декларації.

Перші дев'ять таких постів були опубліковані без проблем, але десятий так і не з'явився на сторінці видання у Facebook. Натомість редакція The Vindicator отримала повідомлення від соцмережі про те, що публікація "суперечить нашим стандартам щодо мови ненависті".

У неопублікованому дописі містилися параграфи 27-31 Декларації незалежності США, в яких колоністи докладно розповідають про всі непримиренні відмінності, які вони мали з британським королем Георгом III.

Точно невідомо, що саме не сподобалося Facebook, але редактор видання Кейсі Стінетт припускає, що це параграф 31, в якому короля жорстко критикують за розпалювання "внутрішніх повстань серед нас і за те, що намагався залучити жителів наших кордонів, нещадних індіанських дикунів".

Видалення допису було автоматичним, і Стіннетт надіслала відгук до Facebook, сподіваючись поспілкуватись з тим, хто "може звільнити Декларацію незалежності від обмежень щодо ворожнечі та ненависті".

The Vindicator призупинив публікацію наступних уривків, побоюючись, що це може призвести до видалення сторінки видання із Facebook.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.