Чорногорія оголосила в розшук екс-агента ЦРУ у справі про держпереворот

П'ятниця, 10 серпня 2018, 08:52

Прокуратура Чорногорії у четвер видала міжнародний ордер на арешт колишнього агента ЦРУ Джозефа Ассада за його причетність до спроби проросійського державного перевороту, метою якого було заблокувати членство країни в НАТО.

Про це повідомило агентство Associated Press.

Державне телебачення Чорногорії повідомило, що прокуратура домагається екстрадиції Ассада, який є громадянином США. Він народився і виріс у Єгипті.

У Чорногорії триває судовий процес проти двох росіян та 12 інших осіб у зв’язку зі спробою перевороту під час виборів у жовтні 2016 року. Слідчі вважають, що підозрювані планували вбити тогочасного прем'єр-міністра Міло Джукановича та, штурмувавши парламент, захопити владу. Росіян проходять судовий розгляд заочно.

Ім’я Ассада під час суду назвав інший колишній агент ЦРУ. Ймовірно, Ассад був найнятий, аби допомогти 14 підозрюваним розробити план втечі. Ассад відмовився давати свідчення і заперечує обвинувачення.

Ассад і його дружина Мішель, обоє колишніх офіцерів США у сфері боротьби з тероризмом, були в епіцентрі міжнародної уваги, коли американські медіа повідомили, що вони допомогли понад сотні іракських християн уникнути насильства з боку "Ісламської держави" і втекти в Європу біженцями в 2015 році.

Де зараз перебуває Ассад, не відомо. За чутками, він очолює агентство безпеки в Абу-Дабі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.