У США відповіли Ердогану на звинувачення в обвалі ліри

Вівторок, 14 серпня 2018, 11:56

Обвал курсу турецької ліри свідчить про наявність фундаментальних економічних проблем в Туреччині.

Про це заявив радник Білого дому з економіки Кевін Хессет, передає Reuters.

"Ми стежимо за ситуацією дуже уважно. Міністр фінансів Стівен Мнучін стежить за нею дуже уважно", - сказав Хессет. 

За його словами, введені президентом Трампом подвійні тарифи на турецькі метали становлять "крихітну частку" ВВП Туреччини, а тому падіння курсу національної валюти свідчить про наявність фундаментальних економічних проблем в країні.

"Коли країна втрачає зв'язок з ліберальною демократією, тоді ви не знаєте, що буде далі з економікою, і я думаю, що існує велика невизначеність", - додав Хассетт.

Турецька ліра втратила 20% своєї вартості проти долара з п'ятниці після рішення США подвоїти тарифи на імпорт сталі та алюмінію.

Центробанк Туреччини у понеділок запровадив заходи на ринку іноземних валют для порятунку ліри, яка встановила новий рекорд падіння.

За цей рік турецька ліра вже втратила 40% своєї вартості, здебільшого через хвилювання про розширення президентського впливу на економіку та конфлікт зі Сполученими Штатами.

"Не забувайте, якщо у них є їхні долари, у нас є наші люди, наш бог", - заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і закликав громадян обмінювати долари і євро на національну валюту.

Ердоган звинуватив США в намірах дестабілізувати країну і пообіцяв шукати нових міжнародних союзників та торговельних партнерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.