Туреччина закликала Росію не бомбити Ідліб: буде бійня

Вівторок, 14 серпня 2018, 16:17

Міністр закордонних справ Туреччини заявив, що сподівається, що його країна і Росія зможуть знайти рішення щодо північного сирійського регіону Ідліб - утримуваного повстанцями анклаву, який, за словами сирійського уряду, він має намір повернути.

Про це пише Reuters.

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил, потрапив під хвилю повітряних ударів і обстрілів минулого тижня в можливій прелюдії до повномасштабного урядового наступу.

Туреччина, яка підтримала деякі повстанські угруповання у регіоні, і створила десяток військових спостережних пунктів, намагається запобігти атаці сил, лояльних президентові Сирії Башару Асаду, якого підтримує Москва.

Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив, що в Ідлібі важливо розрізняти "терористів", повстанців і до трьох мільйонів мирних мешканців.

"Ми повинні визначити цих терористів і ліквідовувати їх за допомогою розвідки та збройних сил", - сказав він в Анкарі напередодні переговорів зі своїм російським колегою Сєргєєм Лавровим, чия країна підтримала Асада військом.

"Було б бійнею бомбити Ідліб, мирних жителів, лікарні, школи тільки тому, що там є терористи", - зазначив Чавушоглу.

Ідліб контролюється безліччю повстанських угруповань, але домінуючою силою вважаються сунітські джихадисти-мусульмани.

"Потрібно розрізняти помірних повстанців і радикалів. Місцеві мешканці і помірні повстанці дуже стурбовані цими терористами, тому ми повинні боротися проти них всі разом", - сказав Чавушоглу.

Лавров, виступаючи на прес-конференції з Чавушоглу, також сказав, що Москва здивована, що Захід нібито не хоче повернення біженців до Сирії.

МЗС Росії заявив, що чотиристоронній саміт щодо Сирії "запланований на найближче майбутнє" за участю лідерів Росії, Франції, Туреччини та Німеччини.

Недавня поразка повстанців на південному заході Сирії надала Асаду контроль над більшою частиною країни, але як мінімум третина Сирії залишається поза урядовим контролем. Ці райони окуповані як турецькими, так і американськими військами. Асад обіцяє повернути контроль також над утримуваними повстанцями районами Ідліба.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.