Очолювана США коаліція готується до важкої фінальної битви з ІДІЛ в Сирії

Четвер, 2 серпня 2018, 16:14

Очолювана США коаліція, що бореться з терористами "Ісламської держави" протягом останніх чотирьох років, наближається до останнього анклаву ІДІЛ на сході Сирії і очікує, що битва буде жорсткою.

Про це пише Foreign Policy з посиланням на високопоставлених офіцерів США.

Понад 1000 бойовиків ІДІЛ (зокрема низка іноземних найманців) переховуються в місті Хаджин на сході Сирії, неподалік іракського кордону, заявив генерал-майор британської армії Фелікс Гедні, який є заступником командувача щодо стратегії і підтримки кампанії США з розгрому "Ісламської держави".

"З чим ми очікуємо зіткнутися - важке ядро бойовиків ІДІЛ, які облаштовують і готують свій бойовий простір", - сказав Гедні журналістам у Пентагоні на цьому тижні.

"Оскільки це одна з останніх областей, які вони утримують, ми думаємо, що спроба витіснення їх з цієї області буде важкою", - сказав він.

Гедні сказав, що Сирійські демократичні сили, підтримуваний США альянс сирійських курдів і арабських бойовиків, уже дозволили деяким цивільним конвоям покинути Хаджин. Але бойовики "Ісламської держави", як вважають, не дають іншим людям покинути місто з метою використовувати їх як живий щит, зазначив він.

СДС веде боротьбу проти "Ісламської держави" на місцях і буде вести наступ на Хаджин. Сполучені Штати будуть здебільшого надавати підтримку з повітря.

Гедні не думає, що війська коаліції зіткнуться з російськими або сирійськими військами під час фінальної битви. Обидві сторони, як правило, використовують річку Євфрат як розділову лінію — коаліція діє на схід від річки, в той час як російські і сирійські сили діють на заході. Обидві сторони регулярно спілкуються по "лінії конфліктних ситуацій" - спеціальному телефону, який дзвонить у штаб-квартиру коаліції в Катарі.

Експерти кажуть, що битва при Хаджині може ознаменувати кінець місії коаліції в Сирії, якщо не ліквідацію "Ісламської держави" в цілому. Ще кілька анклавів угруповання залишаються на захід від Єфрату, в оточенні території, утримуваної сирійським режимом.

ІДІЛ втратила 99,5% своєї території в Іраку і Сирії. На своєму піку в 2014 році протодержава ІДІЛ мала 34 тис. квадратних миль землі.

США і партнери по коаліції почали кампанію проти "Ісламської держави" в кінці 2014 року. Знадобилося три роки, щоб витіснити групу з Ракки, де-факто столиці самопроголошеного халіфату.

Оцінки кількості жертв у війні коаліції проти угруповання сильно розрізняються. За даними сирійської обсерваторії з прав людини, щонайменше 3250 осіб були вбиті, серед них 1130 цивільних осіб, але інші групи кажуть, що загальне число вище.

Тим не менш, є докази того, що войовнича група ефективно перемістилася в підпілля і вільно працює вночі. Вважається, що деякі бійці поголили бороди і спробували злитися з цивільним населенням.

Недавні вибухи терористів-смертників в інших частинах Сирії показують, що угруповання все ще здатне здійснювати руйнівні атаки.

Гедні, британський генерал, сказав, що військова коаліція буде продовжувати забезпечувати безпеку в районах, звільнених від "Ісламської держави".

Президент США Дональд Трамп висловив скептицизм з приводу участі Америки у відновленні територій, які раніше належали ІДІЛ.

"Тільки після того, як стабілізація відбудеться, ми забезпечимо довгострокову поразку ІДІЛ", - сказав Гедні.

Тим часом президент Сирії Башар Асад за вирішальної допомоги Росії та Ірану відновив контроль над більшістю сирійських територій, захоплених повстанцями з 2011 року, коли в країні почалася війна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.