Республіка Сербська остаточно відмовилася визнавати геноцид в Сребрениці

Неділя, 19 серпня 2018, 15:08

Уряд Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії і Герцеговини, скасував рішення про визнання результатів роботи комісії із вивчення подій в Сребрениці в 1995 році.

Про це повідомляє ba.n1info.

Уряд ухвалив рішення сформувати власну міжнародну комісію для розслідування подій у Сребрениці в період з 1 по 19 липня 1995 року.

"Для повного і правдивого аналізу подій у Сребрениці та регіоні в період 1992-1995 років і для зміцнення довіри та толерантності між народами Боснії та досягнення остаточного примирення та співіснування нинішнього та майбутнього покоління, уряд Республіки Сербської заснував незалежну міжнародну комісію, яка об'єктивно і неупереджено визначить страждання всіх народів регіону Сребреницею в період 1992-1995 років", - йдеться у рішенні.

Уряд також відхилив спроби міністерства безпеки Боснії та інших державних установ розгорнути сили поліції на території Республіки Сербської уздовж кордону із Сербією як неконституційні та незаконні.

Раніше цього тижня парламент Республіки Сербської проголосував за анулювання доповіді про масові вбивства в Сребрениці, яка визнала, що сили боснійських сербів порушили гуманітарне право, вбивши тисячі боснійців.

У звіті, який 14 років тому зібрали уряд і спеціальна комісія із подій у Сребрениці, підтверджено, що в липні 1995 року боснійські сербські сили вбили тисячі боснійців із східного боснійського міста та заявлено, що страти були серйозним порушенням гуманітарного права.

Як відомо, Республіка Сербська є державним утворенням на території Боснії, частиною федеральної системи, розробленої після війни на Балканах в 1990-х роках.

Переважна частина населення - боснійські серби, вони виступають за тісні зв'язки з Белградом і в опозиції як до ЄС, так і боснійських мусульманських та хорватських організацій. Республіка Сербська неодноразово погрожувала провести референдум про незалежність.

Президент регіону Мілорад Додик є близьким союзником президента РФ Владіміра Путіна в Європі. Він також підтримує тісні зв'язки з лідеркою французьких правих Марін ле Пен та правою австрійською "Партією свободи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: