Дослідження показало, які мови найбільш популярні на ринку праці Німеччини

інфографіка
Четвер, 23 серпня 2018, 16:31

Німецькі роботодавці найчастіше шукають співробітників, які серед іноземних мов володіють англійською, французькою та голландською мовами.

Такі дані дослідження, проведеного аналітиками ресурсу Joblift.

Дослідники вивчили всі оголошення про роботу, які охоплювали різні галузі і були опубліковані на німецькому ринку праці за останні два роки, - всього 15 мільйонів.

Англійська мова зустрічається в кожному четвертому оголошенні. Інші десять затребуваних іноземних мов у загальній сумі припадає 420 тисяч оголошень. Таким чином, взявши до уваги темпи зростання популярності іноземних мов, англійська залишається поза конкуренцією, кажуть експерти.

Тільки за 2017 рік кількість оголошень, в яких англійська мова була вказана як одна з головних вимог до претендента, зросла на 17%.

З великим відривом від лідера рейтингу йде французька - понад 160 тисяч вакансій були розміщені в 2017-2018 роках з вимогою знання цієї мови. Далі за списком слідує іспанська. Таких оголошень було в 2,5 рази менше, ніж "французьких".

Популярність п'яти мов з десятки найбільш затребуваних аналітики пояснюють економічними інтересами Німеччини. Франція, Нідерланди, Китай, Італія, Польща є важливими торговими партнерами Німеччини. З французькою, італійською, іспанською, польською у претендента найбільше шансів влаштуватися в комерційній сфері, в торгівлі. Голландська мова затребувана у сфері консалтингу. А ось з китайською мовою німецькі компанії шукають співробітників для відділу збуту та розповсюдження.

Популярність арабської мови серед роботодавців за останній рік помітно впала: всього було опубліковано на 17 відсотків менше оголошень про роботу, що вимагає знання арабської. І, як відзначають аналітики, ця мова здебільшого потрібна у соціальній сфері: тобто ринку праці потрібні соціальні працівники, які володіють арабською мовою.

Затребуваність данської аналітики пояснюють сусідством Данії з Німеччиною та взаємними інтересами. З них найбільше шансів знайти роботу у сфері продажів. А ось із японською мовою найпростіше влаштуватися спеціалістом з програмного забезпечення. Японія - важливий партнер у сфері hi-tech.

Російська мова в рейтингу найбільш затребуваних іноземних мов на німецькому ринку праці займає п'яте місце (понад 28,5 тиc. оголошень про вакансії були опубліковані в 2017-2018 роках).

 

"20 відсотків припадає на сферу торгівлі, 17 відсотків - на обробну промисловість. У цьому немає нічого дивного. Торговий оборот між Росією і Німеччиною в 2017 році склав 57,2 млрд євро, пише DW. Ще 12 відсотків припадає на сферу охорони здоров'я.

Особливо в Північному Рейні - Вестфалії багато оголошень, у яких російська мова вказується серед вимог до претендента. Кожне п'яте оголошення припадає на найбільш густонаселену федеральну землю Німеччині. На другому місці опинилася німецька столиця, дещо здивувавши аналітиків.

У середньому на Берлін припадає всього 6 відсотків оголошень, якщо врахувати зріз по всіх галузях, а у випадку з російською мовою це 14 відсотків.

Поясненням може бути велика кількість міжнародних компаній і стартапів, які полюбили німецьку столицю: вони шукають кандидатів зі знанням кількох іноземних мов. Приблизно так само потребує російськомовних фахівців і Баварія: 14 відсотків вакансій припадає на цей сильно розвинений економічний регіон на півдні Німеччини.

Хоча на концерни з чисельністю співробітників, що перевищує 1000 осіб, припадає всього 1 відсоток німецького бізнесу, більше третини таких концернів публікують оголошення про пошук співробітників зі знаннями російської мови. 40 відсотків припадає на малий бізнес - фірми зі штатом менше 50 співробітників.

Кількість робочих місць в Німеччині досягла рекордно високого рівня у другому кварталі 2018 року, що підкреслює силу ринку праці, який стимулює зростання заробітної плати, і споживчий підйом в найбільшій економіці Європи.

Коаліційний уряд канцлера Ангели Меркель планує прийняти в цьому році закон "Про імміграцію", який покликаний допомогти кваліфікованим працівникам з-за меж Європейського Союзу приїхати до Німеччини і подати заявку на роботу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.