Більшість українців Польщі готова переїхати до Німеччини, якщо та відкриє ринок праці

Четвер, 2 серпня 2018, 15:44

Більшість українських громадян, які працюють у Польщі, готові переїхати на роботу до Німеччини, якщо для них відкриється німецький ринок праці.

Про це йдеться у звіті "Ставлення громадян України до польського ринку праці", підготованого Work Service, пише Dziennik.

Вісім з десяти українців у Польщі задоволені умовами праці і готові рекомендувати роботу у цій країні своїм близьким і знайомим, випливає із доповіді.

Головна мотивація українців щодо еміграції до Польщі - це обсяг зарплати. Однак майже дві третіх респондентів заявили, що виконують працю нижче своєї кваліфікації. При цьому 59% опитаних не виключають, що виїдуть з Польщі, коли для них відкриють німецький ринок праці. Лише 6% зовсім відкидають таку можливість.

Попри те, що нині Польща є головним напрямком пошуку праці для українців, ця тенденція може втратити силу, побоюються польські роботодавці.

"Існує величезна небезпека для польської економіки, що, у випадку такого сценарію, за декілька місяців у Польщі збільшилась би нестача робочих рук зі 150 тисяч до понад 500 тисяч. А це мало би негативний вплив на темп розвитку ВВП. Дотепер багато хто переконував, що за можливої конкуренції з німецьким ринком праці нашою перевагою буде географічна та мовна близькість.

На жаль, наші дослідження свідчать про те, що такі фактори є останніми з причин, через які громадяни України вибирають нашу державу. Ключову роль, як і у випадку еміграції поляків, відіграють більші заробітки, а вони у Німеччині надалі у декілька разів вищі, ніж на нашому ринку", - заявив Мацей Вітуцький, президент Work Service SA.

На сьогодні у Польщі працює близько мільйона українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.