Словенію зобов’язали виплатити литовцю 9000 євро через перекладача на російську

Вівторок, 28 серпня 2018, 14:04

Європейський суд з прав людини зобов’язав Словенію виплатити 9 тисяч євро литовцю, засудженому за пограбування банку, через те, що йому призначили перекладача на російську, а не литовську мову.

Про це йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Словенія повинна буде виплатити засудженому за пограбування банку Данасу Візгірді компенсацію нематеріальної шкоди у розмірі 6400 євро і ще 2500 євро для покриття витрат на судовий розгляд.

ЄСПЛ відхилив як необґрунтовані пояснення словенського уряду, що російський перекладач був призначений тому, що в Литві російська мова нібито широко використовується.

"Уряд Словенії не представив жодних інших пояснень того, чому при призначенні йому перекладача служби визнали, що знання російської мови Візгірди є достатніми", - йдеться в заяві суду.

ЄСПЛ постановив, що словенські відомства до прийняття рішення зобов'язані з'ясувати, чи добре заявник знає російську мову.

Данас Візгірда був арештований і притягнутий до кримінальної відповідальності у 2002 році за участь у пограбуванні банку в Словенії. Литовцю надали російського перекладача, порушивши його право на судовий процес рідною мовою. На думку суддів, підсудний не міг повною мірою пояснити свою точку зору нерідною мовою.

Зрештою, у 2002 році його засудили на 8 років 4 місяці позбавлення волі. Його апеляцію відхилили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.