Республіка Сербська у разі вступу Косова до ООН вимагатиме визнання державності

П'ятниця, 3 серпня 2018, 16:51

Якщо Косово вступить в ООН та інші міжнародні інститути, того ж шляху буде вимагати Республіка Сербська у складі Боснії і Герцеговини.

Про це заявив президент Республіки Сербської Мілорад Додик, передає Nezavisne novine.

"Парламент Республіки Сербської прийняв резолюцію, в якій йдеться, що у разі встановлення нового міжнародного принципу і практики визнання права на самовизначення ми будемо наполягати на встановленні нашого державного статусу. Цей документ все ще в силі, і ми не здамося", - сказав він.

Він каже, що іноземці наполегливо застосовують подвійні стандарти, і попереджає, що вони не можуть використовувати аргумент, який вони використовують для Косова, і виключити його для БіГ.

У зв'язку з цим рішення про взаємозв'язок між Белградом і Пріштіною на постійній основі повинно містити врегулювання питання про статус сербів у БІГ, сказав Додік.

У зв'язку з рішенням Сполученого Королівства, щоб Рада Безпеки ООН не обговорювала Косово, Додік підкреслює, що він не здивований, тому що "з часів Османської імперії політика Британії є антисербською".

"Ми повинні відкрито боротися за свої позиції і відкрито говорити. Британці постійно налаштовані проти нас", - сказав президент РС.

Відповідаючи на питання, чи є ідея про те, що поділ Косова є одним з можливих рішень, Додік вказує, що сьогодні переговорна позиція Сербії набагато сильніша завдяки президенту Александару Вучичу.

Республіка Сербська є державним утворенням на території Боснії, частиною федеральної системи, розробленої після війни на Балканах в 1990-х роках.

Переважна частина населення - боснійські серби, вони виступають за тісні зв'язки з Белградом і в опозиції як до ЄС, так і боснійських мусульманських та хорватських організацій. Республіка Сербська неодноразово погрожувала провести референдум про незалежність.

Президент регіону Мілорад Додик є близьким союзником президента РФ Владіміра Путіна в Європі. Він також підтримує тісні зв'язки з лідеркою французьких правих Марін ле Пен та правою австрійською "Партією свободи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.