Валенса номінує Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру

Вівторок, 28 серпня 2018, 18:06

Екс-президент Польщі Лех Валенса номінує українського режисера Олега Сенцова, якого утримують у російській в’язниці, на здобуття Нобелівської премії миру.

Про це повідомляє RMF24.

"Напередодні річниці польського серпня 1980, який приніс один з найбільш чудових суспільних рухів "Солідарність" і започаткував мирні зміни, які у результаті принесли Східній Європі свободу від тоталітарного устрою, я стаю на захист українського режисера Олега Сенцова" - заявив він.

"Я звертаюся до всіх людей доброї волі щодо звільнення Олега Сенцова і номіную його на здобуття Нобелівської премії миру" - додав Валенса, який сам є лауреатом цієї премії.

Екс-президент Польщі нагадав, що Сенцов на Євромайдані виступав за Україну в демократичній Європі, а потім – мирно протистояв анексії рідного Криму Росією.

Валенса також зазначив, що Сенцов "звертається з проханням про звільнення всіх українських політичних в’язнів, затриманих Росією, не вимагаючи свободи для себе".

"На моє глибоке переконання, Олег Сенцов втілює всі ідеали, які керували і мною, коли я керував моєю мирною боротьбою за майбутнє світу", - сказав Валенса.

Варто зазначити, що висувати номінації на здобуття Нобелівської премії миру може досить широке коло осіб, зокрема члени національних парламентів і урядів різних країн. Лех Валенса як лауреат премії також може висунути свого кандидата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.