Міноборони Польщі пояснило, навіщо збирає інформацію про нацменшини

Середа, 8 серпня 2018, 14:43

Польська армія збирає інформацію про польських громадян іншої, ніж польська, національності, щоб запобігти конфліктам на кшталт тих, які мали місце на сході Європи.

Про це заявили у Міністерстві оборони Польщі, пише RMF24.

Запити на інформацію про становище людей інших національностей військові штаби в регіонах надсилають органам місцевого самоврядування. Військові хочуть знати їхню чисельність, рівень інтеграції з рештою суспільства, рівень життя, основні проблеми і конфлікти, що виникають у місці їхнього проживання. Під особливою увагою - формальні і неформальні лідери організацій, які об'єднують осіб іноземного походження.

Дії польської армії викликали обурення представників громадськості. Депутат польського Сейму Ришард Ґалля (від німецької меншини) надіслав запит міністрові національної оборони та міністрові внутрішніх справ Польщі щодо збору армією даних про національні меншини і їхніх лідерів. Представники української меншини в Польщі назвали цей факт таким, що може порушувати конституційні права польських громадян — іншої, ніж польська, національності.

У своїй відповіді Міноборони пояснює, що така інформація збирається протягом багатьох років по всій країні. Її збір допоможе контролювати зміни, що відбуваються у сфері безпеки держави, і все продиктовано турботою про належний стан бойової готовності, запевнили у відомстві.

Міністерство запевнило, що збір цих даних має статистичний характер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.