ЗМІ: Трамп через конфлікт хоче звільнити главу Пентагону

Неділя, 16 вересня 2018, 11:03

Президент США Дональд Трамп розглядає можливість звільнення глави Пентагону Джеймса Меттіса через розбіжності після проміжних виборів у Конгрес у листопаді.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела.

"Інтерв'ю з більш ніж 10 співробітниками Білого дому, представниками Конгресу, колишніми і нинішніми співробітниками Пентагону за останні 6 тижнів, склали портрет президента, який образився на свого міністра оборони.

Трамп роздратований порівняннями з Меттісом не на свою користь і надзвичайно стурбований тим, що Меттіс у глибині душі демократ", - йдеться у статті.

За даними видання, Трамп також роздратований тим, що глава Пентагону відмовляється публічно підтримувати усі ініціативи президента і хвалити його.

Як підкреслює газета, Трамп і Меттіс мають розбіжності з багатьох питань: від позиції щодо НАТО та спільних навчань з Південною Кореєю до питання заборони трансгендерам США служити в армії.

"Трамп хотів би, щоб Меттіс поводився, як держсекретар Майк Помпео - політичний прихильник президента", - пише NYT.

Видання нагадує зустріч щодо ситуації з розділенням сімей мігрантів 21 червня, яку транслювало телебачення: з лівого боку від Трампа з кам'яним обличчям сидів Меттіс, з правого - Помпео, котрий сміявся над кожним жартом президента.

Зазначається, що ставлення Трампа до глави Пентагону погіршилося після публікації книги Боба Вудворда, у якій йдеться про те, що Меттіс нібито невисокої думки про розумові здібності президента.

"У книзі йдеться, що Меттіс вважає інтелект Трампа таким, який не перевершує інтелект шестикласника. Глава Міноорони публічно спростував цю інформацію, але ставлення Трампа до нього не покращилось", - підкреслює газета.

Джерела, близькі до Меттіса, впевнені, що він не зрадить своїм принципам заради збереження посади. Глава Пентагону неодноразово відмовлявся від інтерв'ю ЗМІ, не бажаючи відповідати на питання, щодо яких питань його думки з Трампом розходяться.

"Меттіс вважає неетичним публічно критикувати своє керівництво, в даному випадку - президента Трампа", - зазначає видання.

"Меттіс не може брехати на генетичному рівні. Він генетично не здатний до зради", - заявив колишній речник Пентагону Джефф Девіс.

Сенатор-демократ Джек Рід висловив побоювання, що звільнення Меттіса матиме негативні наслідки для Пентагону. Сенатор назвав відставного генерала одним із найбільш висококваліфікованих фахівців у сфері оборони.

Як повідомлялось у червні, президент США Дональд Трамп перестав проводити особисті зустрічі з главою Пентагону Джеймсом Меттісом і став менше прислухатися до його думки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.