Прем'єр Боснії: ЄС і Хорватія хочуть зробити з нас "глухий кут" міграції

Понеділок, 9 липня 2018, 11:14

Боснія і Герцеговина роздратована європейськими планами зупинити потік біженців фактично на її кордоні, зробивши країну "прикордонною охороною" континенту.

Про це пише Euractiv.

На початку червня Європейська комісія погодилася надати БіГ 1,5 млн євро, щоб допомогти впоратися з біженцями, які прагнуть досягти ЄС.

Як країна одного з ключових міграційних маршрутів до західної Європи БіГ прийняла рішення про створення прийомної центру на північному заході країни, недалеко від кордону з Хорватією, членом ЄС.

Міністр безпеки Драган Мектич, вказавши на те, що Європейська комісія з тих пір заявила, що не хоче фінансувати об'єкт, який, на їхню думку, розташований занадто близько до кордону, пообіцяв, що "у Боснії не буде таборів біженців".

"Ми не можемо перетворити Боснію в "гарячу точку". Ми можемо бути тільки транзитною територією", - додав Мектич.

Прем'єр-міністр Денис Звиздич застеріг від того, що він назвав спробою Європейського Союзу, "і особливо Хорватії", перетворити Боснію на "мігрантський глухий кут".

Європейський Союз обговорює можливість створення центрів для біженців за межами ЄС. У цих центрах, згідно з планом, мали б виноситись рішення щодо того, чи може мігранту бути гарантований притулок у ЄС.

Серед можливих країн розміщення центрів називались держави Північної Африки та Албанія. Раніше від створення таких центрів відмовилась Лівія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.