Німеччина боїться "ефекту доміно" у разі корекції кордонів Косова і Сербії

Середа, 19 вересня 2018, 19:54

Міністр закордонних справ Німеччини заявив, що Берлін скептично ставиться до ідеї корекції кордонів, яку обговорюють Косово та Сербія.

Глава німецької дипломатії Гайко Маас, відвідуючи Албанію в середу, сказав, що "існує страх перед ефектом доміно", повідомляє Associated Press.

"Ми скептично налаштовані і стримані в цьому питанні", - сказав він, закликавши обидві країни "прояснити і вирішити це питання таким чином, щоб не викликати інші проблеми".

Президент Косова Хашим Тачі раніше заявив, що ідея "корекції кордонів", згідно з якою населена переважно албанцями Прешевська долина у Сербії стала б частиною Косова, буде включена в переговори з Белградом за посередництва ЄС.

Деякі посадовці у Косові і Сербії згадували, що згідно з потенційною угодою населена сербами північна частина Косова мала б відійти Сербії в обмін на Прешевську долину. Тачі відкинув ідею обміну, але не уточнив, яким чином Сербія повинна погодитися віддати Прешевську долину Косову без чогось взамін.

Його ідея однак не отримала підтримки у Косові, де усі політичні сили вважають будь-який обмін територіями чи зміну кордонів небезпечним та неприйнятним.

Косово проголосило незалежність в 2008 році, через дев'ять років після того, як НАТО втрутилася у війну 1998-1999 років, щоб зупинити наступ тодішнього сербського президента Слободана Мілошевича проти сепаратистів - косовських етнічних албанців. Сербія не визнає незалежність Косова.

Обидві країни сподіваються після семирічного діалогу щодо нормалізації відносин укласти двосторонню, юридично зобов'язуючу угоду.

Брюссель дав зрозуміти, що Косово і Сербія не зможуть стати членами Європейського союзу, якщо не вирішать свій конфлікт.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.