США: Сирія приводить хімічну зброю до готовності, реакція буде блискавичною

П'ятниця, 7 вересня 2018, 09:40

Існує "багато доказів" того, що хімічна зброя готується сирійськими урядовими військами в Ідлібі на північному заході Сирії.

Про це сказав новий радник США щодо Сирії, попередивши про ризики наступу на останній великий повстанський анклав країни, пише Reuters.

"Я дуже впевнений, що у нас є дуже, дуже хороші підстави робити ці попередження", - сказав Джим Джеффрi, радник держсекретаря Майка Помпео щодо Сирії.

"Будь-який наступ для нас неприйнятний як безрозсудна ескалація. Є багато свідчень того, що хімічна зброя готується", - сказав Джеффрі.

Білий дім попередив, що Сполучені Штати та їх союзники будуть реагувати "швидко і блискавично", якщо урядові війська будуть використовувати хімічну зброю в очікуваному наступі.

Доля осередку повстанців у провінції Ідліб і навколо неї залежить від зустрічі, яка проходить в Тегерані 7 вересня між лідерами прихильників Асада Росією та Іраном і союзником повстанців Туреччиною.

"Ми в якійсь мірі дізнаємося, чи готові росіяни піти на компроміс з турками", - сказав Джеффрі.

Опираючись на російську авіацію, Асад в останні роки відбирав один повстанський анклав за іншим.

"Я думаю, що останній розділ історії "Ідліб" ще не написаний. Турки намагаються знайти вихід. Турки чинили великий спротив нападу", - сказав він.

Ідліб, притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків), був вражений хвилею нових повітряних ударів Росії, які почалися 4 вересня. У результаті бомбардувань загинули 13 цивільних осіб. Міністерство оборони РФ підтвердило проведення авіаударів у Ідлібі.

Москва заявила, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада. США також виступають за усунення терористів з регіону і дали зрозуміти, що будуть реагувати на наступ Асада й РФ, якщо тільки у ході нього буде застосована хімічна зброя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: