Німеччина видала Бельгії іранського дипломата, Тегеран викликав німецького посла

Четвер, 11 жовтня 2018, 08:37

Іранська влада заявила, що викликала німецького посла у Тегерані через передачу Берліном Бельгії іранського дипломата, підозрюваного у причетності до планування теракту.

Про це повідомляє RTBF.

"Посол Німеччини у Тегерані був викликаний для висловлення протесту проти екстрадиції одного з наших дипломатів до Бельгії" - заявив речник МЗС Ірану Бахрам Гасемі.

Він назвав передачу іранського дипломата Ассадоли Асаді Бельгії "змовою ворогів Ірану, спрямованою проти європейсько-іранських відносин", і закликав негайно його звільнити.

Арешт Асаді відбувся після того, як в Бельгії була затримана пара з іранським корінням. У затриманих виявили необхідне для виготовлення бомби обладнання, включно з 500 грамами вибухової речовини TATP та детонатором. Їм висунули обвинувачення у спробі терористичного вбивства та підготовці терористичного злочину. Тегеран каже про непричетність до справи.

Кілька колишніх європейських і арабських міністрів, а також адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані, взяли участь у засіданні іранських опозиційних груп у вигнанні, які прагнуть покласти край владі шиїтського мусульманського духовенства в Ірані. На заході були присутні 25 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.