ЄС і НАТО вітають рішення парламенту Македонії про зміну назви країни

Субота, 20 жовтня 2018, 11:37

У ЄС та НАТО привітали рішення македонського парламенту схвалити пропозиції уряду про початок внесення змін  до конституції щодо зміни назви країни на Республіка Північна Македонія.

З вітальними словами у своєму Twitter до македонців звернувся Генсек НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, від уряду та політичних лідерів зараз залежить завершення усіх національних процедур щодо угоди про перейменування та те, чи скористаються вони історичною можливістю зробити країну членом НАТО.

"Я вітаю голосування парламенту у Скоп’є щодо запропонованих конституційних змін", - написав Столтенберг.

Єврокомісар із питань сусідства та розширення ЄС назвав голосування "великим днем для демократії у Скоп’є". "Я вітаю всіх тих, хто вирішив стати на подальший шлях до ЄС. Очікую, що вільний вибір усіх депутатів повністю поважатимуть, особливо ті, хто був цієї ночі "по той бік барикад", - написав Ган у Twitter.

Нагадаємо, пізно ввечері парламент Македонії проголосував за зміну назви країни та розблокував її вступ до НАТО. За пропозиції уряду почати внесення змін до Конституції про зміну назви проголосували 80 депутатів із 120.

Для остаточного внесення змін парламентарям ще треба провести два голосування - простою та конституційною більшістю.

Назва держави має бути змінена попри провал референдуму з цього ж питання. Це дозволить розблокувати можливість Македонії вступити до НАТО та розпочати діалог про набуття членства у ЄС.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.