Угорська партія засудила Орбана за блокування курсу України до НАТО і ЄС

Середа, 3 жовтня 2018, 14:20

Угорська ліберальна партія вважає, що постійне перешкоджання інтеграції України із НАТО є серйозною безвідповідальністю з боку уряду Віктора Орбана.

Про це йдеться у заяві прес-служби політсили.

"Партія впевнена, що якомога скоріший вступ України в НАТО в інтересах Угорщини та закарпатської угорської громади. Ми погоджуємось із урядом Орбана щодо того, що український освітній закон матиме негативний вплив на становище наших співвітчизників, які проживають на території нашого східного сусіда, але водночас вважаємо, що набагато вищим ризиком є те, що без підтримки НАТО Україна стане жертвою Росії", - йдеться у заяві.

У останній період вийшло все більше новин з приводу того, що за нападами на закарпатську угорську громаду стоять не українські націоналісти, а проросійські праворадикальні групи, підкреслили у партії.

"У війні проти російських сепаратистів, яка відбувається на східних кордонах держави, гинуть все нові солдати угорської національності, що несуть службу в українській армії. Однозначним інтересом угорської нацменшини є якомога скоріший вступ України в НАТО та Європейський Союз. Ліберальна партія підкреслює, що після отримання членства, було б легше вносити зміни і до проблемного освітнього закону", - зазначаються ліберали.

У партії переконані, що блокуванням членства України в НАТО уряд Орбана ризикує тим, що Київ "безповоротно потрапить до російської сфери інтересів".

"Віримо, що кабінет партії "Фідес", який має дружні стосунки із В.Путіном, блокує інтеграцію Києва до Організації Північноатлантичного Договору не через прохання російської сторони. Просимо уряд Орбана зробити усе необхідне для захисту закарпатських угорців та цілісності України. Просимо підтримати вступ країни до НАТО та ЄС!" - додали в партії.

Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто підтвердив, що Угорщина не підтримуватиме зближення України з НАТО, доки Київ "не припинить наступ на угорську меншину".

Орбан раніше висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО. За його словами, на заваді стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: