Адмірал США про масштабні навчання НАТО: Росії немає чого боятися

Четвер, 1 листопада 2018, 10:29

Масштабні навчання НАТО Trident Juncture 2018, які з минулого тижня тривають на території Норвегії, не несуть жодної загрози Росії.

Про це заявив командувач ВМС США в Європі та Африці адмірал Джеймс Фогго під час телефонної прес-конференції, запис якої оприлюднила прес-служба 6-го флоту США.

Відповідаючи на запитання щодо претензій Російської Федерації, яка заявляє, що навчання НАТО посилюють напругу в регіоні, він сказав: "Я на це не куплюся".

Фогго пояснив, що Росія офіційно отримала інформацію про навчання та їхній оборонний аспект. Російських спостерігачів також запросили на навчання.

"Росії немає чого боятися. Ці навчання проходять на відстані понад 700 кілометрів від російського кордону. Ми не маємо наміру забирати чиюсь територію, ми захищаємо свою. НАТО – оборонний альянс і ми готові захищати кордони всіх союзників", - сказав він.

Фогго додав, що навчання мають краще підготувати Альянс до відповіді на будь-яку загрозу, не тільки російську. Сценарій навчань включає активація статті 5, яка передбачає колективну відповідь у разі нападу на одну з країн НАТО.

"Навчання НАТО не спрямовані проти якоїсь конкретної країни. Вони частину плану НАТО із реагування на зміну безпекового середовища", - зазначив адмірал.

Нагадаємо, у масштабних навчаннях беруть участь війська 29 країн-членів альянсу, а також Швеції та Фінляндії. До Trident Juncture залучили 65 кораблів, 250 військових літаків та близько 10 тисяч одиниць техніки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.