Меркель виступає за збереження транзитної ролі України

Четвер, 1 листопада 2018, 18:19

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що розглядає проект "Північний потік-2" не так критично, як Київ і виступає за збереження транзиту газу територією України після 2019 року.

Про це вона сказала на зустрічі з головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм і главами парламентських фракцій і груп у четвер у Києві, повідомляє Інтерфакс Україна.

"Нам відомо, що Україна відхиляє проект. Я менш критично розглядаю цей проект і виступаю за те, щоб були гарантії в України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль", - сказала Меркель

Вона зазначила, що переговори щодо "Північного потоку-2" ведуться і з Росією, і з Єврокомісією.

"Йдеться про створення транзитного договору. Ми хочемо, щоб Україна залишилася важливою транзитною країною", - наголосила Меркель.

Канцлерка зазначила, що крім "Північного потоку" є ще "Турецький потік". "Отже, газові потоки розширюються з боку Росії до Європейського Союзу, але це не означає, що ми хочемо відкинути транзитну роль України. Я думаю, що доходи від транзиту газу є надзвичайно важливими для бюджету України", - сказала вона.

Меркель наголосила, що стратегічну думку України в питанні "Північного потоку-2" Берлін "дуже серйозно сприймає". "Ми хочемо бачити Україну партнером з транзиту", - зауважила вона.

Перед цим голова Верховної Ради під час зустрічі закликав Меркель більш детально вивчити аргументи України проти будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.