РФ блокує доступ до потенційно небезпечних складів на кордоні з Україною у Придністров'ї

інфографіка
Вівторок, 13 листопада 2018, 15:13

Російська Федерація блокує доступ до потенційно небезпечних складів на кордоні між Україною та Молдовою, де зберігається понад 20 тис. тонн боєприпасів.

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, пише прес-служба відомства.

"Склади з боєприпасами у селі Колбасна непідконтрольного Придністров’я створюють загрозу як для Молдови, так і для України, адже населений пункт розташований фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює напругу та небезпеку. Ми знаємо, що на стратегічних складах з боєприпасами у Колбасному знаходиться близько 20 тисяч тонн боєприпасів різноманітного призначення: від стрілецької зброї – до ракет реактивних систем залпового вогню", - сказав він.

Потенційно небезпечний об’єкт, розташований на кордоні з Україною, залишається без нагляду міжнародних спостерігачів, починаючи з 2000 років, зазначає міністр. Яка ситуація зі складами зараз, наразі невідомо, каже він.

"Проте необхідно отримати  відповіді на запитання: чи проводиться безпековий моніторинг, чи проведена інвентаризація ВНП (аби зрозуміти, чи їх ніде не використовували). Ця інформація потрібна для всіх сторін, які зобов’язані підтримувати переговорний процес по Придністров’ю та мирне врегулювання конфлікту на сході України в тому числі", – наголосив міністр.

 

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

На території придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з Придністров’я.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що спосіб реінтеграції придністровського регіону до складу країни буде вирішений на референдумі після парламентських виборів у країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.